Om Lea’n

Lunner kommune valgte i 2003 å sette arbeidsgiverpolitikken i fokus. Vi skapte sammen et uttrykk for hvordan vi ønsket alle ansatte skulle ha det; se og bli sett (C og bli Z). Realiseringen av denne opplevelsen ble bygd på fire kjennetegn, holdninger, verdier:
Åpenhet, Dialog, Støtte og Lojalitet. Gjennom systematisk opplæring av kommunens ledere, med deltakelse av hovedtillitsvalgte, har vi fått til ønsket utvikling. Gjeldende arbeidsgiverdokument beskriver dette. Arbeidsgiverdokument Lunner

Vi erkjenner stolt at mange medarbeidere og ledere er kommet langt i arbeidet med å skape en god arbeidsplass, slik vi ønsker den skal være. Vi ønsker nå å ta et nytt steg.

Gjennom programmet Lea’n skal vi foredle oss videre. Vi har spøkefullt sagt at vi skal «Lea’n» litt i Lunner og til det bruker vi forskjellige slags spett og brekkjern. Medarbeiderskap er et redskap som fokuserer på forståelsen av egen rolle og plass i organisasjonen og hvordan Lunner er skrudd sammen for å kunne gi innbyggerne så gode tjenester vi kan klare. Stikkordet har vært JEG – VI – VIRKSOMHETEN. Gjennomføring av et medarbeiderskapskurs på tre dager er en forutsetning for å kunne gå i gang med bruk av et annet redskap – LEAN.

Metoden LEAN er mer konkret. Her griper de ansatte på egen arbeidsplass skrutrekker og skiftenøkkel og skrur fra hverandre et avgrenset område. Delene legges systematisk ut på gulvet – eller henges opp på gråpapir slik vi gjør i LEAN. Deretter ser en nærmere på alle delene og ser om det kan settes sammen på en lurere måte. Målet er at de som «utsettes» for tjenesten skal oppleve bedring, de som jobber med dette skal oppleve en bedre og mer velfungerende hverdag og at en også kan frigjøre ressurser som kan brukes til å gjøre andre ting som en gjerne skulle ha gjort – faktisk et ekte Kinderegg. Det er stor variasjon av virksomheter som har gått gjennom en LEAN-prosess – f.eks hjemmetjenesten på Lunner omsorgssenter, Kalvsjø barnehage, den sentrale IKT-avdelingen, økonomiavd., arealforvaltning og skatteoppkreveren.

De avdelingene som har gjennomført LEAN har alle hatt et ønske om å se nærmere på en avgrenset del av egen virksomhet. Over tid er det områder på alle arbeidsplasser som de aller fleste er enige om fungerer dårlig, oppleves som uhensiktsmessig, medfører dårlig effektivitet og som en har et ønske om å gjøre noe med. Da kan LEAN være en god metode.

Siste redskap er strategisk kompetansekartlegging. Etterhvert som virksomheter har skrudd fra hverandre områder og funnet lurere måter å skru de sammen på igjen, så oppstår det også behov for ny kompetanse. Det er andre og lurere måter å gjøre ting på. Arbeidet med en kartlegging av disse behovene er det tredje redskapet for å få Lea’n i Lunner.

Steg for steg skal vi Lea’n sammen slik at vi foredler det bestående.
Fordi vi forstår, vil og evner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s