Infoark: Lea’n sommeren 2011
Er det krevende?
Svaret er at det er omfattende, og dermed krever det prioritering. Det krever bruk av tid, og det går ikke over. Vi som har satset på interne veiledere som bare delevis frikjøpes, skaper press på den enkelte. Presset på tjeneste-yting er reelt, slik at uttaket av alle medarbeidere til de ulike fasene av Lea’n krever prioriteringer som er vanskelige. Vår erfaring er at det har gitt merverdi både for den enkelte medarbeider og brukeren av tjenestene.
Vårt Lea’n har startet, og vil «aldri» slutte, da det utgjør et verdivalg i form av ledelse og drift. Lea’n blir vår måte å være på. Det å holde oppmerksomheten, trykket, inspirasjonen og fortsette den målstyrte balanserte undringen vil også fremover være krevende å evne.
Hvorfor valgte Lunner KS?
Vi ønsket oss en leverandør:
– som kunne kommune, slik at vi slapp å oversette vår virkelighet
– som forstod vår helhetlige tilnærming i form av Lea’n
– som hadde tilgang til et nettverk spesielt mot erfaringene i kommuner i Danmark
KS svarte samlet sett best opp på dette
Gir Lea’n gevinster?
Ja, men så er Lunner kommune basert på verdiledelse og ikke resultatsledelse. (OK, vi øver på det, og vi blander det litt…) Medarbeiderskap har gitt effekter i forhold til fellesskap, tverrfaglighet, forståelse og arbeidsglede. Lean har gitt konkrete endringer i arbeidsprosesser til beste for medarbeidere og til økt nytte for brukere. Gevinsten gir rom for å gjøre det vi tidligere ikke gjorde.
Hva koster det?
– Vi bruker ca 500 tusen hvert år. Det går til frikjøp av veiledere, kjøp av opplæring etc fra KS og innkjøp av materiale som bøker, tavler etc. Det er ønskelig å opprette et Lean fond til å få gjort små endringer som skaper en stor forskjell.
Hvorfor Lea’n og ikke bare Lean?
Vi tror at det å bare lære seg et modelleringsverktøy som Lean får redusert sannsynlighet til å lykkes over tid hvis dette ikke er en del av en helhet. Gjennom lang tid har vi derfor jobbet med utøvd lederskap gjenkjent som «C og bli Z». Så erkjente vi behovet for å få bedre forankring for MBU – en organisasjon som er målstyrt, balansert og undrende i all sin ferd. KS sitt Medarbeiderskapsprogram gjort til vårt eget, ble vårt verktøy for å tenne på organisasjonen i bånn. Når det er gjort får de mulighet til å velge Lean som verktøy for å foredle det bestående. Da forstår man hvorfor Lean og gir økt sannsynlighet for at dette blir vår vedvarende praksis.
Hvordan er toppledergruppa involvert?
Rådmannens ledergruppe er utdannet som veiledere sammen med øvrige veiledere. Det er laget 6 team av veiledere og en fra rådmannens ledergruppe (rådmann og to kommunalsjefer). Minst en fra ledergruppa deltar på alle samlingene både som innleder og aktør. Det gjør «C og bli Z» til praktisert virkelighet for medarbeiderne.